Blog

Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...

Lambadan İnternet'e Giriş Sistemi

Başlıktan anlayacağınız üzere bildiğiniz led ampuller yardımı ile İnternet erişimi mümkün olabilecek. Bu konuyu biraz açalım isterseniz.
Günümüzde çoğu olayları İnternet ortamında öğreniyoruz veya ordan bir şeyler sipariş ediyoruz. Telefondan , Bilgisayardan veya Tabletlerden hiç fark etmiyor aslında Kablolu veya Kablosuz bağlantı seçenekleri ile kendimizi Dünya ile birleştirebiliyoruz. 
Şimdi ise yeni bir sistem geliştiriliyor led ampullere yerleştirilecek vericiler ile İnternet'e bağlanma imkanı.

Özyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Uysal, üzerinde çalıştıkları ve Wi-Fi'ye alternatif olarak gösterilen Li-Fi teknolojisi sayesinde led ampullere yerleştirilecek vericiler üzerinden ışık aracılığıyla internet erişiminin mümkün olabileceğini söyledi.

Uysal, Wi-Fi teknolojisine alternatif olarak Ar-Ge çalışmaları sürdürülen Li-Fi teknolojisine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 
Li-Fi'nin led ampullerin hem aydınlatma hem de kablosuz data iletimi için kullanıldığı yeni bir teknoloji olduğunu dile getiren Uysal, bu teknoloji ile evlerdeki, ofislerdeki, metrolardaki tüm led ampullerin birer kablosuz modeme dönüşeceğini söyledi. 
Uysal, "Bu sayede internete ampuller üzerinden bağlanmak mümkün olacak. Kablosuz haberleşmede çığır açacak bir teknoloji. Yaygınlaşmasıyla birlikte telekomünikasyon sektöründe büyük değişimlere yol açacak ve özellikle Wi-Fi teknoljisine alternatif olacak." diye konuştu.

"DÖRT YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR YAPILIYOR"

Özyeğin Üniversitesi olarak Li-Fi konusunda yaklaşık 4 yıldır çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Uysal, araştırma ekibi ile ilk başta teorik araştırmalar gerçekleştirdiklerini, sonrasında yaptıkları kavramsal tasarımların uluslararası camiada büyük ilgi gördüğünü anlattı. 
Çalışmalarının ikinci aşamasında ise bu teorik sonuçları pratiğe dönüştürmeye ve prototip hale getirmeye başladıklarını dile getiren Uysal, 10 kişilik ekiple yaptıkları çalışmalarda amacın prototip sistemini minyatürleştirmek ve her led ampulün içine konulabilecek şekilde minyatür haline getirmek olduğunu anlattı.

Ampullere interneti göndermenin farklı yolları olduğunu ancak kendilerinin fiberobtik kablo üzerinden gönderme sitemi üzerinde çalıştığını aktaran Uysal, "Daha sonra ampulden de Li-Fi teknoloji sayesinde internet son kullanıcıya ulaşacak." ifadesini kullandı.

"Wİ-Fİ MODEMLERİNDEN ÇOK DAHA HIZLI"

Fiberobrik altyapı sayesinde ampule kadar gelecek datanın geliştirilen cihazlar sayesinde alınabileceğini yineleyen Uysal, "Li-Fi normal modemden çok daha hızlı olacak. 5G ötesi olarak nitelendiriliyor. 10 ila 100 kata kadar varan oranda daha hızlı olacak. Özellikle kafe, restoran, havaalanı gibi çok yoğun kullanıcı olan ortamlarda Li-Fi önemli bir alternatif teknoloji olacak." dedi.

"2019 SONUNDA GÖRÜCÜYE ÇIKABİLİR"

Uysal, teknolojinin ne zaman hayata geçeceğine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Standardın tamamlanması 2018 sonu gibi olacak. 2019 sonu pilot uygulamaları görmeye başlayacağız. Minyatürleşme tamamlandıktan sonra dünyadaki ilk pilot uygulamayı yapan ülkelerden birisi Türkiye olacak. Bunun patenti için de Özyeğin Üniversitesi olarak başvurduk. Bu teknoloji ilerde satılmaya başladığı zaman lisans geliri almamız da mümkün olabilecek. Türkiye'de yapılmayan bir şey yapmaya çalışıyoruz. Uçtan uca uluslararası bir çalışma yaptık."

Visual Studio Mobil Uygulama Geliştirme Hibrit İonic Framework

Merhaba arkadaşlar Visual studio ile yaptıgım projeler hem asp.net ve c# tabanlı olduğu için bu geliştirme ortamında mobil uygulamada yazmaya karar verdim ve sonuçta cordova + ionic Framework yani html + css + javascript ile uygulama geliştire biliyorsun ve telefonun bütün özelliklerini kullanabiliyorsun bu bi avantaj aynı zamanda istediğin platforma direk ciktisini alabiliyorsun Android mi İos mu veya Windows Phone  mu hiç fark etmiyor =) 


Kurulum esnasında karşılaştıgım bir hatadan size bahsedicem normal kurulum yapar gibi cross platformdaki bütün seçenekleri seçtim kurulumu yaptım bitti ama bilgisayar yeniden başladıgında 2. ekranı görmemeye başladı ve intel driver çakışma yaptı. sebebini bulmam uzun sürdü.
Denetim masası > Programlar ve Özellikler > Windows özelliklerini aç veya kapat > Hyper-V bunu kaldırmam gerekiyormuş bunu kaldırınca Bilgisayar yeniden başladı ve intel çakışma sorunu ortadan kalktı şimdi programlama zamanı sizede kolay gelsin =)

Visual Studio Mobil Geliştirme

Merhaba arkadaşlar bugün sizlere mobil uygulama geliştirme hakkında araştırmalarım hakkında bilgi vericem.

Öncelikle Native ve Hibrit mi bunu bi kararlaştıralım sizler ile

              Native                                                             -             Hibrit

1) Kaynak maliyeti fazladır.                                           -   Kaynak maliyeti minimumdur.

2) Geliştirme süreci uzun sürer.                                    -    Geliştirme süreci uzun sürmüyor.

3) Tasarım işlemi zordur.                                               -    Tasarım işlemi kolaydır.

4)  Her dil için farklı geliştirme ortamı ihtiyaç vardır.      -    Hepsi aynı geliştirme ortamında yazılabilir. 


Bu yazdıklarım başlıcaları tercih için ben Hibrit olarak işe başlıyacam sebebleri bence çok ve visual studio kullanarak yazabildiğim için bu büyük bir avantaj tabi tercih sizlerin kolay gelsin.